Wednesday, 27 November 2013

RESEPI KEK COKLAT MOIST (KUKUS)

Assalammualaikum,

Hi olls, jmpe lg...kali ni sy nk share RESEPI KEK COKLAT MOIST (CAKE CHOCOLATE MOIST) versi kukus, dengan korang. Ekceli, der bnyk version resepi kek ni kalau korang google pun...ada yang oven bake...ada yang kukus, mcm2 la cara yang boleh wat...yang ptg, keyakinan nk wat tu...either jadi ker x, letak blkng kejap..untuk resepi kek coklat moist kukus ni, sy ciplak dari sahabat sy yang saya jahanamkan ckit resepi kek coklat nih...

Rajin la plak sy dok mengupdate blog ni...coz, masa create blog yang keberapa kali ntah ni, sy dh bertekad, this is my last blog that i was create..so..focus on 1 blog...cewahhhh...

Ekceli...ekceli lg, hehehe...sy dah wat bnyk kali  kek chocolate moist nih, mcm2 version la sy try, sedap ker x...asanya semua sedap kowt...:p..xmo la perjatuh resepi owg len kan...xbek untuk kesihatan...ekekeke..

So...rajin la sgt semalam nk buat kek...tu pun rajin sebab ader request dr anak2 n en suami...rajin ker tidak..buat jer ler kan...sape xnak pahala mudah ni...:p 

So...jom la tgk resepi sy yang ke-2 untuk blog baru nihh...RESEPI CAKE CHOCOLATE MOIST.


yummy...yummy....Cake Chocolate Moist..
Bahan2 untuk kek: sukatan cawan jer yer.
**make sure korang guna cawan yang sama saiz untuk semua sukatan**

  • 3 biji telur (dari peti sejuk/freezer) 
  • 1 sdt esen Vanilla

Bahan A
  • 1 cawan minyak (saya guna minyak jagung)
  • 1 cawan susu cair
  • 3/4 cawan susu pekat
  • 1 cawan gula kastor
  • 1 cawan serbuk koko (sy guna serbuk koko NONA jer), rasa boleh tahan la.

Bahan B
  • 1 1/2 cawan tepung gandum/plain flour
  • 1 sdt soda bikarbonat
  • 1 sdt baking powder


Cara membuatnya:

  1. Masukkan dulu semua bahan2 A dalam periuk, panaskan dengan api yang sangat kecil..sekejap jer, just untuk larutkan gula, minyak, susu n serbuk koko; (xperlu tunggu smpai mendidih..just dah panas ckit, ttup api)
  2. kacau bahan-bahan tersebut sampai sebati; tutup api dan ketepikan;
  3. Ayak bahan2 B sekali, ketepikan.
  4. Pukul/Mixer telur dalam bekas asing, sehingga btol2 kembang;
  5. Masukkan esen vanilla dan bahan2 A yang telah dipanaskan td; 
  6. Pukul lagi sehingga bahan2 A dan telur tadi sebati;
  7. Masukkan bahan2 B yang telah siap diayak; pukul lagi sehingga btol2 dah sebati;
  8. Tuangkan dalam loyang. (size loyang biarlah bersesuaian, pastikan bila korang tuang adunan dalam loyang, adunan ni hampir kepada 3/4 loyang tu), jangan penuh sangat...nnt bila kek naik...jadi sarang tebuan lak kek korang tu...ekekeke..
  9. Satu lg, pastikan loyang korang tu, dah disapukan dengan butter/minyak disekeliling dlm loyang tu..utk mengelakkan kek melekat pada loyang;
  10. Pastikan masa korang ngan prepare adunan kek ni, air dalam periuk kukus, dah dipanaskan. Jangan masukkan kek dalam periuk dengan periuk yang masih sejuk/air blom panas;
  11. ok, next..kalau air dlm periuk kukus tu dh panas, masukkan loyang yang dh berisi adunan tu. Tutup dengan penutup yang dah dibalut dengan kain tuala yang kering. (untuk mengelakkan air kukusan jatuh atas kek), atau korang boleh tutup dengan aluminium foil. 
  12. Kukus lebih kurang 1 jam. (untuk nk pastikan kek dah masak atau belum, korang amik lidi bersih, cucukkn ke dalam kek, kalau lidi tu bersih jer..means, kek korang dh masak..if masih ader kek2 yang melekat pada lidi, means kek korang blom masak btol lg);
  13. Dah masak, keluarkan dari periuk kukuk, sejukkan dulu sebelum keluarkan kek dari loyang.

xberapa nk comei sbb dah malam...mata pn dah layu...kek pn nmpak layu...:p

Ok, untuk topping tu, kte panggil Chocolate Ganache. Untuk buat chocolate ganache ni, bahan2 nyer:

  • 150 gram cooking chocolate / coklat masakan (sy guna nona yang 1 bar jer tu)
  • 1 cawan susu cair
  • 2 sdb butter / minyak masakan.
Cara membuatnya:

  1. Chocolate dihiris halus, dan dipanaskan menggunakan kaedah double boiler
  2. bila chocolate dah cair, masukkan susu cair ckit2...dan kacau...
  3. dah abis susu tu, korang masukkan butter/minyak td.
**kalau rasa pekat, korang leh tambah susu tu**

Seeloknya, cairkan coklat lepas kek dh masak...pas korang dah siap cairkan coklat, boleh terus tuang atas kek (xper klu kek masih panas, mmg nk coklat tu meresap dalam kek pun), if korang nk wat 2x layer, korang doublekan bahan2 untuk chocolate ganache tu...tuang sekali masa kek ngah panas tuh, then tunggu kejap, bagi sejuk, tuang another layer lg...

So...siap la suda kek coklat moist korang tuh...xyah la beli kat kedai if dh tawu buat sndiri kan...hehehe..selamat mencuba untuk semua, if korang rasa resepi ni ok, ringan2 kn lah bagi kredit ckit kat blog saya yang xseberapa nih..;)

thank you olls..jmpe lg..daa..

sajer jer nk menayang lg..ekekeke...











No comments:

Post a Comment